Aromatyczny, lekko słodki gulasz wieprzowy z marchewką i cebulką w sosie pomidorowym. Poniższy gulasz podałam z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem - uwierzcie mi, danie wyszło idealne! Gulasz z łopatki wieprzowej to kolejny przepis na danie z szybkowaru. Jeżeli macie ochotę na inne gulasze to wypróbujcie przepis na gulasz z pieczarkami lub w sosie własnym. Przygotowanie poniższego dania zajęło mi dosłownie 35 minut :)
Składniki na 4 porcje:
0,8 kg łopatki wieprzowej
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 duża czerwona cebula
2 garście mini marchewek (lub 1 duża pokrojona w plasterki)
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
papryka słodka
olej
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką. Na sam koniec wsypać 1 łyżkę mąki i za pomocą dłoni wszystko ze sobą wymieszać.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Na dno garnka wylać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć cebulę.
Gdy cebula będzie lekko szklista to dodać pokrojone mięso. Przesmażyć je z każdej strony. Na sam koniec wlać 1 szklankę przecieru pomidorowego, 1 szklankę wody i wsypać marchewki. Wszystko ze sobą wymieszać (tj. mięso i warzywa muszą być przykryte sosem).
Garnek zamknąć pokrywą od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para (stałym strumieniem!). Gotować 25-30* minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Przygotowany gulasz można lekko zagęścić (do szklanki wsypać 1 łyżkę mąki; wymieszać ją z odrobiną wodą i przygotowaną zalewę wlać do sosu; gotować jeszcze kilka minut, ponieważ sos musi się wyraźnie zagęścić).
Gotowy gulasz (po zdjęciu pokrywy od szybkowaru) |
*jeżeli zdecydujecie się na 30 minut gotowania to mięso będzie rozpływało się w ustach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz