czwartek, 26 marca 2015

Sałatka brokułowa z pomidorami, cebulą i jajkami


Sałatka brokułowa z pomidorkami, cebulą i jajkami, polana sosem jogurtowo-majonezowym. Bardzo smaczna i prosta do przyrządzenia. Poniższą sałatkę najlepiej przygotować na pojedynczych talerzach, ponieważ dzięki temu brokuły nie rozpadną się.



Składniki na 2-3 porcje:
1 duży brokuł
100 g pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli (lub 1 mała)
3 ugotowane na twardo jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól, pieprz


Brokuła umyć i pokroić na mniejsze różyczki. Gotować kilka minut we wrzącej wodzie. Gdy będzie lekko miękki przelać go zimną wodą, aby nie stracił na jędrności. W międzyczasie cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Pomidorki umyć i przekroić na dwie części. Na talerzach układać różyczki brokuła, przekrojone pomidorki, cebulę, na samym wierzchu ułożyć obrane i przekrojone na 4 części jajka. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Na sam koniec polać sosem (w miseczce wymieszać jogurt naturalny z majonezem). Od razu podawać. 



Polać sosem przed samym podaniem

Drukuj przepis