poniedziałek, 9 marca 2015

Bananowiec z winogronami (ciasto na zimno)


Ciasto na zimno idealne dla dzieci - zielone, bananowe i lekko słodkie. Banalnie proste do przygotowania. Wystarczy kupić kilka galaretek, jogurty naturalne oraz owoce. Bananowiec z winogronami to ciasto, które swoim wyglądem przywołuje wiosnę :)




Składniki:
100 g herbatników
2 duże jogurty naturalne (2 x 370 g)
1 mały jogurt naturalny (200 g)
4 galaretki cytrynowe
2 galaretki agrestowe
2 galaretki o smaku kiwi


Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Ostudzić. Jogurty naturalne wlać do miski, dodać pokrojone w plasterki banany i powoli wlać ostudzoną galaretkę cytrynową. Za pomocą trzepaczki składniki delikatnie ze sobą połączyć. Spód blachy wyłożyć herbatnikami, a następnie na to wylać połowę masy jogurtowo-bananowej. Blachę wstawić do lodówki, aby masa stężała. W międzyczasie galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody i ostudzić. Gdy jasna masa stężeje - to wylać na nią galaretkę o smaku kiwi. Ponownie całość wstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje wylać pozostałą masę jogurtowo-bananową. Całość wstawić do lodówki, aby stężała. Na sam koniec galaretki o smaku agrestowym rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Winogrona umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Na stężonej masie ułożyć połówki winogron. Gdy galaretka agrestowa zacznie delikatnie tężeć to wylać ją na winogrona. Całość wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galaretka o smaku agrestowym stężeje.

Przygotowywanie masy jogurtowo-bananowej
Spód herbatnikowy, masa jogurtowo-bananowa i galaretka z kiwi
Łączenie warstw, od spodu: herbatniki, połowa masy jogurtowo-banaowej, galaretka z kiwi, masa jogurtowo-bananowa, winogrona i galaretka o smaku agrestowym

Pomysł na przepis z bloga zcukrempudrem.blogspot.com

Drukuj przepis