niedziela, 22 marca 2015

Schab w sosie pieczarkowym (danie z szybkowaru)

Schab w sosie pieczarkowym (danie z szybkowaru)

Dzisiaj zapraszam Was na kolejny przepis z użyciem szybkowaru - schab w sosie pieczarkowym. Danie idealne na niedzielny obiad. Jeżeli macie schab, a znudziły się Wam tradycyjne schabowe to wypróbujcie poniższy przepis. Jeżeli nie macie pieczarek to możecie spróbować przygotować schab z warzywami lub w sosie własnym. 


Schab w sosie pieczarkowym (danie z szybkowaru)

Składniki:
co najmniej 0,5 kg schabu
100 g pieczarek, np. brunatnych
1/2 czerwonej cebuli (lub 1 mała)
sól, pieprz
papryka słodka
mąka pszenna
100 ml śmietany 30%
olej do smażenia

Schab w sosie pieczarkowym (danie z szybkowaru)


Mięso umyć, wytrzeć i pokroić w zgrabne plasterki. Każdy kawałek schabu (delikatnie) rozbić i przyprawić z obu stron (solą, pieprzem oraz papryką słodką). Odstawić na 1 godzinę, aby smaki mogły się przegryźć. W międzyczasie cebulę obrać, umyć, przekroić na pół i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w dosyć grube plasterki. Mięso obtoczyć w mące. Do szybkowara wlać odrobinę oleju (musi przykryć dno garnka) i przesmażyć kawałki schabu na złoty kolor. Przesmażone mięso wyjąć, a następnie do garnka wsypać pokrojoną cebulę. Gdy delikatnie zeszkli się, dodać pokrojone pieczarki. Całość chwilę smażyć. Doprawić solą oraz pieprzem. Gdy pieczarki lekko się skurczą to do garnka wlać 1,5 szklanki wody. Następnie ułożyć przesmażone kawałki schabu. Jeżeli mięso nie jest przykryte wodą to można dolać odrobinę wody.  


Schab w sosie pieczarkowym (danie z szybkowaru)


Następnie zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para (stałym strumieniem!). Gotować 12 minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Wyjąć mięso i zagęścić sos (tzn. do szklanki wsypać 2 łyżki mąki i rozmieszać je w śmietanie 30%; przygotowaną masę wlać powoli do gotującego się sosu i wszystko ze sobą połączyć). Pod sam koniec dodać kawałki mięsa i jeszcze chwilę gotować.


Schab w sosie pieczarkowym (danie z szybkowaru)
Zagęszczanie sosu
Schab w sosie pieczarkowym (danie z szybkowaru)

Schab w sosie pieczarkowym (danie z szybkowaru)

Drukuj przepis