niedziela, 1 marca 2015

Mleko kokosowe


Ostatnio pokazywałam Wam jak przygotować domowe mleko owsiane (klik). Dzisiaj udowodnię, że mleko kokosowe to kolejny napój, który jesteśmy w stanie samodzielnie przyrządzić. Aby przygotować domowe mleko kokosowe potrzebujemy tylko dwóch składników: wiórków kokosowych i wody. Takie mleko jest lekko tłuste, mocno kokosowe i bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się jako baza do owsianek jak i koktajli. 



Składniki na niecały 1 l mleka kokosowego:
200 g wiórków kokosowych
1,2 l wrzącej wody


Dzień wcześniej wiórki kokosowe przesypać do wysokiego garnka i zalać 1,2 l wrzącej wody, Odstawić na całą noc. Na drugi dzień wiórki wraz z wodą podgrzać (muszą być gorące). Za pomocą blendera zmiksować na dosyć gładką masę. Przygotowane mleko kokosowe należy przelać przez sito (albo przez gazę), aby pozbyć się wiórek kokosowych. Najlepiej pozostałe wiórki kokosowe przełożyć do gazy i wycisnąć mleko kokosowe. Wiórki po wyduszeniu muszą być bardzo suche. Przygotowane mleko kokosowe przelać do butelki i przechowywać w chłodnym miejscu. Przed użyciem należy wstrząsnąć, ponieważ mleko kokosowe lubi się rozwarstwiać. 

Przygotowaną masę zblendować
Mleko przecedzić przez gazę, aby pozbyć się wiórek kokosowych

Drukuj przepis