poniedziałek, 23 marca 2015

Pasta z czarnej fasoli (orzechowo-czosnkowa)


Pasta z czarnej fasoli jest bardzo smaczna i sycąca. Wiem, że niektórym z Was nie przypadnie do gustu jej ciemny widok. Jednak, jeżeli lubicie fasolę bądź nie jecie mięsa to taka pasta jest w sam raz dla Was. Podczas jej przygotowania nie żałujcie soku z cytryny i przypraw, ponieważ musi być wyrazista w smaku. 



Składniki:
200 g suchej fasoli czarnej
2 garście orzechów włoskich
1/2 cytryny
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sos sojowy

Pasta z czarnej fasoli (orzechowo-czosnkowa)

Najlepiej dzień wcześniej fasolę zalać wodą i odstawić. Na drugi dzień fasolę gotować około 1 godzinę (w tej samej wodzie, co się moczyła). Ugotowaną fasolą ostudzić. Następnie wszystkie składniki (fasolę, orzechy, czosnek) połączyć ze sobą. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta to można dolać odrobinę przegotowanej wody lub oliwy z oliwek. Na sam koniec doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Poniższa pasta najlepiej smakuje, gdy na sam wierzch kanapki położymy rukolę bądź świeże kiełki. 

Pasta z czarnej fasoli (orzechowo-czosnkowa)

Pomysł na przepis z bloga zdrowe-odzywianie-przepisy

Drukuj przepis