sobota, 9 kwietnia 2016

Udka zapiekane pod musztardową pierzynką


Udka zapiekane pod musztardową pierzynką to pomysł na szybki, weekendowy obiad. Mięso przygotowane w poniższy sposób będzie soczyste i bardzo smaczne. Jeżeli lubicie dania przygotowywane w piekarniku to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. 


Składniki na porcję dla 3-4 osób:
0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka
1 białko z dużego jajka
2 łyżeczki musztardy, np. dijon
2 łyżki otrębów żytnich
ewentualnie 2 łyżki masła, np. klarowanego
sól, pieprz


Wyluzowane udka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części i przyprawić solą oraz pieprzem. Mięso wstawić do lodówki na kilka godzin. Białko ubić na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania dodać musztardę oraz otręby. Całość delikatnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki mięsa drobiowego. Wierzch posmarować pianą musztardową. Na sam koniec dodać masło. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Piec bez przykrycia  około 40-50 minut. Piana musi się zarumienić. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, np. z ugotowanym ryżem i udekorować posiekanym szczypiorkiem.




Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv

Drukuj przepis