sobota, 23 kwietnia 2016

Ryż z udkami i brokułem


Ryż z udkami i brokułem to pomysł na szybki obiad. Wystarczy ugotować ryż, brokuła i podsmażyć mięso drobiowe. Danie proste i bardzo smaczne. Polecam użyć ryżu basmati, który podczas gotowania pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :) 


Składniki na 4 porcje:
0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka
1 duży brokuł (0,5 kg)
1 cebula
sól, pieprz
papryka ostra
olej do smażenia
ryż basmati do podania* 



Ryż wsypać do garnka, zalać 1,5 szklanką wody, posolić i gotować na mały ogniu (pod przykryciem). Co jakiś czas przemieszać. Gdy ryż wchłonie całą wodę to garnek zdjąć z ognia i odstawić. W międzyczasie brokuł pokroić na mniejsze różyczki, głąb wyrzucić. Do garnka wlać wodę, posolić ją. Zagotować. Dodać brokuła i gotować kilka minut. Gdy brokuł będzie lekko miękki to przelać go zimną wodą. Udka bez skóry i kości umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć mięso drobiowe. Usmażone kawałki przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię wsypać cebulkę. Zeszklić. Gdy będzie miękka to dodać podsmażone mięso i lekko miękkiego brokuła. Całość zalać odrobiną wody i smażyć kilka minut na średnim ogniu. Na talerz wyłożyć ugotowany ryż i podsmażone mięso z brokułem. Od razu podawać. 




*na 4 porcje - 200 g surowego ryżu (około 3/4 szklanki)

Uwaga: mięso możecie przygotować dzień wcześniej, tzn. przyprawić i podsmażyć. 

Drukuj przepis