wtorek, 26 kwietnia 2016

Schab pietruszkowo-bazyliowy


Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania schabu w nieco inny sposób. Mięso zostało nacięte i nafaszerowane nadzieniem na bazie zielonej pietruszki, bazylii i masła. Schab upiekłam w rękawie do pieczenia, aby był miękki i soczysty. Takie mięso polecam przygotować na niedzielny obiad, zamiast tradycyjnych kotletów schabowych :) 



Składniki na 3-4 porcje:
1 kawałek schabu (co najmniej 0,5 kg)
2 łyżki masła, np. klarowanego
pęczek zielonej pietruszki
kilka listów bazylii
2 ząbki czosnku
sól, pieprz


Schab umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż zaczynając od samego środka (nacięłam go na 6 części). Uwaga: mięsa nie nacinać do końca, ponieważ musi być w jednym kawałku! Przygotowany schab przyprawić solą oraz pieprzem (zarówno środek, boki jak i spód). Pietruszkę i bazylię umyć, osuszyć oraz bardzo drobno posiekać (np. za pomocą blendera). Czosnek przecisnąć przez praskę. Do posiekanej pietruszki oraz bazylii dodać miękkie masło oraz czosnek. Dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem nadziać schab. Mięso przełożyć do rękawa. Dokładnie zawinąć, tzn. mięso powinno być mocno zaciśnięte, aby podczas pieczenia się nie zdeformowało. Przygotowany kawałek schabu przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na dno wlać 1 szklankę wody. Naczynie przykryć pokrywką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C . Mięso piec pod przykryciem 70 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, przekroić rękaw i piec jeszcze 15 minut (mięso powinno się z wierzchu zarumienić). Upieczony schab wyjąć na talerz i pokroić. Ewentualnie polać sosem, który pozostał w rękawie do pieczenia. 

Nacinanie schabu i przygotowywanie farszu
Nadziewanie schabu
Upieczone mięso


Drukuj przepis