Wiosna to czas na nowalijki, szparagi i ...botwinkę. Ostatnio miałam ochotę na domową pizzę, dlatego też przygotowałam ją z liśćmi botwinki, pomidorami malinowymi i różnymi serami. Pycha! Wbrew pozorom botwinka nie dominuje w smaku :) Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem botwinki to zachęcam do przygotowania rewelacyjnej zupy warzywnej z dodatkiem kaszy pęczak lub pulpetów zapiekanych z botwinką i kaszą.
Składniki na pizzę dla 4 osób:
spody do pizzy, np. z tego przepisu
sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory malinowe)
pęczek botwinki (same liście)
starty żółty ser*
ser feta*
ewentualnie parmezan*
zioła prowansalskie
Pomidory pokroić w kostkę. Liście botwinki umyć, osuszyć. Na patelnię wylać odrobinę oliwy z oliwek i wrzucić liście botwinki (kilka sztuk zostawić do dekoracji). Chwilę smażyć. Liście powinny wyraźnie się skurczyć. Przesmażoną botwinkę przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię ponownie wlać odrobinę oliwy z oliwek i dodać pokrojone pomidory. Całość posypać solą oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć tak długo, aż pomidory będą miękkie i utworzy się gęsty sos. Ostudzić. Surowy spód do ciasta podzielić na dwie mniejsze części. Z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spody do pizzy posmarować podsmażonymi pomidorami. Następnie ułożyć liście botwinki i kawałki sera feta. Całość posypać ziołami prowansalskimi, startym żółtym serem i ewentualnie parmezanem. Przygotowaną pizzę zapiekać około 15-18 minut w 180°C (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Przed podaniem udekorować pozostałymi liśćmi botwinki. Pizzę podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym.
Pizza przed upieczeniem... |
... i po upieczeniu :) |
*ilość według uznania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz