poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Pizza z botwinką i serem feta


Wiosna to czas na nowalijki, szparagi i ...botwinkę. Ostatnio miałam ochotę na domową pizzę, dlatego też przygotowałam ją z liśćmi botwinki, pomidorami malinowymi i różnymi serami. Pycha! Wbrew pozorom botwinka nie dominuje w smaku :) Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem botwinki to zachęcam do przygotowania rewelacyjnej zupy warzywnej z dodatkiem kaszy pęczak lub pulpetów zapiekanych z botwinką i kaszą.


Składniki na pizzę dla 4 osób:

spody do pizzy, np.  z tego przepisu

sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory malinowe)

pęczek botwinki (same liście)
starty żółty ser*
ser feta*
ewentualnie parmezan*
zioła prowansalskie



Pomidory pokroić w kostkę. Liście botwinki umyć, osuszyć. Na patelnię wylać odrobinę oliwy z oliwek i wrzucić liście botwinki (kilka sztuk zostawić do dekoracji). Chwilę smażyć. Liście powinny wyraźnie się skurczyć. Przesmażoną botwinkę przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię ponownie wlać odrobinę oliwy z oliwek i dodać pokrojone pomidory. Całość posypać solą oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć tak długo, aż pomidory będą miękkie i utworzy się gęsty sos. Ostudzić. Surowy spód do ciasta podzielić na dwie mniejsze części. Z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spody do pizzy posmarować podsmażonymi pomidorami. Następnie ułożyć liście botwinki i kawałki sera feta. Całość posypać ziołami prowansalskimi, startym żółtym serem i ewentualnie parmezanem. Przygotowaną pizzę zapiekać około 15-18 minut w 180°C (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Przed podaniem udekorować pozostałymi liśćmi botwinki. Pizzę podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym.




Pizza przed upieczeniem...
... i po upieczeniu :)



*ilość według uznania

Drukuj przepis