niedziela, 19 stycznia 2014

Ciasto na pizzę


Perfekcyjne ciasto na spód do pizzy. Wbrew pozorom przyrządzenie domowej pizzy jest łatwe i tanie :) Pizza przygotowana z poniższego ciasta będzie miękka, lekko chrupiąca i aromatyczna. Przepis zaczerpnęłam ze strony http://kotlet.tv/male-pizze-serowe.

Składniki na 1 dużą lub 2 mniejsze pizze:
2,5 szklanki mąki pszennej (310 g)
1 szklanka przestudzonej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie suszonych drożdży (7g)*
zioła prowansalskie (wg uznania)

*suszone drożdże można zastąpić świeżymi - tj. dodajemy ich 2 x więcej, czyli co najmniej 14 g. Standardowa kostka ma 100 g.


 Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże (lub rozczyn), sól, cukier, zioła prowansalskie i wszystko ze sobą wymieszać. Następnie do suchych składników dodać wodę i oliwę z oliwek. Za pomocą łyżki lekko wymieszać. Przygotowaną masę przesypać na czysty blat i za pomocą dłoni należy wyrobić ciasto (co najmniej 10 minut) tj. tak długo je wyrabiamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Przygotowaną masę z powrotem wrzucić do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (tego czasu nie należy traktować zbyt dosłownie/czasami ciasto rośnie dłużej - wtedy wydłużamy czas oczekiwania, a czasami krócej - wtedy skracamy). Formę do pieczenia wyłożyć papierem i rozciągnąć na niej przygotowane, wyrośnięte ciasto. Po nałożeniu sosu, dodatków przygotowaną pizzę piec w 180°C przez około 15-18 minut.


Wyrabianie ciasta
Ciasto przed i po wyrośnięciu
Jeżeli używacie świeżych drożdży to najpierw należy przygotować rozczyn (wykorzystujemy składniki, które mamy już przygotowane na spód do pizzy):
do połowy szklanki przestudzonej wody dodaj 1 łyżeczkę cukru i świeże drożdże. Za pomocą łyżeczki wszystko ze sobą połącz, a gdy rozczyn lekko podrośnie jest gotowy do użycia.

Drukuj przepis