poniedziałek, 27 stycznia 2014

Chałwa z orzechami nerkowca




Przygotowanie chałwy jest banalnie proste. Wystarczą tylko 2 składniki (sezam i miód) i możemy rozkoszować się pyszną słodką masą sezamową. Polecam dodać orzechy, ponieważ dzięki nim chałwa nie jest, aż tak mdląca w smaku. Domową chałwę można dodać do kremu, babeczek lub zjeść jako samodzielną przekąskę.

Składniki:

200 g sezamu
miód
2 garście orzechów nerkowca
 
 
1. Na rozgrzaną (suchą!) patelnię wsypać sezam i lekko go przesmażyć. Należy uważać, aby nie przypalić sezamu (przypalony-> gorzka chałwa).



2. Gorący sezam od razu przesypać do innego naczynia. Pozostawić do ostygnięcia.


3. Za pomocą blendera zmiksować sezam, tj. tak długo mielić aż masa będzie dosyć gładka.
4. Do zmielonego sezamu dodać miód (ja dodałam 5 łyżeczek - radzę posmakować masę, czy jest wystarczająco słodka) i posiekane orzechy nerkowca. Wszystko ze sobą połączyć, aby powstała jednolita masa.

5. Przygotowaną chałwę przełożyć do salaterki wyłożonej przezroczystą folią. Dzięki temu będzie można ją w łatwy sposób wyjąć. Przygotowaną chałwę umieścić w lodówce na co najmniej kilka godzin.
6. Gdy będzie dosyć mocno schłodzona - pokroić i podawać.

Drukuj przepis