czwartek, 30 stycznia 2014

Panna cotta z granatem



Panna cotta to bardzo delikatny deser, który rozpływa się w ustach. Śmietanowa masa z kwaśnym granatem - jak dla mnie połączenie idealne! Warto dodać, iż granat uważany jest za naturalny afrodyzjak, który zwiększa libido i poprawia samopoczucie.


Składniki:
1 szklanka 3% mleka
200 g śmietany 30%
7 łyżek cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
1 nieduży granat
4 łyżeczki żelatyny 




 Do małego rondelka wlać 4 łyżki wrzącej wody. Od razu wsypać żelatynę i za pomocą trzepaczki rozpuścić w wodzie. W międzyczasie rondel postawić na kuchence i przygotowaną masę lekko podgrzać. Do wody z żelatyną dodać mleko, śmietanę, cukier puder, cukier z wanilią. Wszystko ze sobą połączyć i lekko zagotować. Przygotowaną masę przelać do małych pojemników (ja wykorzystałam silikonową formę do babeczek) i schłodzić w lodówce. Gdy panna cotta stężeje - wyjąć ją z foremek (jeżeli nie możecie wyjąć stężonej masy, to pojemnik włóżcie na chwilę do gorącej wody). Talerz obsypać ziarenkami granatu. Od razu podawać.




Drukuj przepis