wtorek, 21 stycznia 2014

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym



Pulpeciki rybne w sosie koperkowym

Składniki: 
pół kg filetów, np. z miruny
1 cebula
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
przyprawa do ryb
koperek (mrożony/świeży)
mąka
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki wody
olej


1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Przygotowane składniki przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu.



2. Ryby umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić (na średnich oczkach).


3. Do zmielonej masy dodać przesmażoną cebulę i czosnek, połowę koperku, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko ze sobą połączyć. Jeżeli masa będzie zbyt miękka - należy dosypać bułki tartej.


4. Za pomocą dłoni uformować małe pulpeciki (każdy obtoczyć w mące).


5. Do garnka wlać 1l osolonej wody. Gdy zacznie wrzeć, dodać przygotowane pulpeciki. Gotować na średnim ogniu około 10-15 minut.

6. W międzyczasie w kubku połączyć ze sobą 2 łyżki mąki, 2 łyżki wody i 3 łyżki śmietany 30%. Przygotowaną masę wlać powoli do gotującej się wody z pulpecikami. Wszystko delikatnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Na samym końcu posypać pozostałym
koperkiem.

Drukuj przepis