piątek, 17 stycznia 2014

Mus mandarynkowy w pucharku



Mus mandarynkowy w pucharku
Mandarynkowy mus jest idealny dla tych osób, które nie lubią jeść zbyt słodkich deserów. Lekko kwaśny deser polecam wszystkim tym, którzy chcą zdrowo się odżywiać.  

Składniki na 4 porcje:

mandarynki
pół opakowania żelatyny deserowej (można ją zastąpić zwykłą  żelatyną, ale wtedy dodajemy 4 łyżeczki)
400 g kefiru
2 łyżeczki cukru waniliowego



1. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Przestudzić.

2. Mandarynki obrać i podzielić na mniejsze części (jedną mandarynkę pozostawić do dekoracji).

3. Owoce umieścić w wysokim naczyniu, dodać kefir, cukier* i zmiksować na jednolitą masę. Na sam koniec dodać żelatynę i ponownie wszystko ze sobą połączyć.

4. Przygotowany deser przelać do pucharków. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężała.

5. Przed podaniem udekorować cząstkami mandarynek.


* Jeżeli lubicie słodkie desery to dodajcie trochę miodu bądź cukru pudru (do smaku).

Drukuj przepis