piątek, 24 stycznia 2014

Mus czekoladowy z awokado

 
Od zawsze awokado kojarzyło mi się z mdłym owocem, który lepiej omijać szerokim łukiem. Odkąd spróbowałam musu czekoladowego z awokado  - diametralnie zmieniłam o nim zdanie! Pyszny, kremowy, czekoladowy krem - w smaku przypomina sklepowe deserki czekoladowe.

 
Składniki na 2 porcje:

1 dojrzałe awokado (tzn. musi być dosyć miękkie)
1/3 szklanki mleka
3 łyżki ciemnego kakao (nie mylić z rozpuszczalnym!)
2-3 łyżki miodu
migdały do dekoracji


1. Awokado pozbawić skórki, pestki i pokroić na mniejsze kawałki.




 
2. Do wysokiego naczynia dodać pokrojone awokado, kakao, mleko i miód.

 
3. Za pomocą blendera wszystko ze sobą zmiksować (aż powstanie jednolita, gładka masa). Przygotowany mus przełożyć do pucharków i udekorować posiekanymi migdałami. Przed podaniem najlepiej schłodzić.

 

 

Drukuj przepis