poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pizza z pieczarkami i salami



Pizza z pieczarkami i salami
Zachęcam wszystkim do wypróbowania przepisu na domową pizzę. Składniki można dowolnie zmieniać, np. dodając różne sery, owoce, pieczoną pierś z kurczaka itp.
Przygotowana pizza nie będzie ani na cienkim ani na grubym cieście. Nam bardzo smakuje, ponieważ wiemy co jemy - a zapach ciasta drożdżowego roznosi się po całym mieszkaniu.

Składniki:

spód na pizzę
200 g pieczarek
1 cebula
kilka plasterków salami
1 duży ogórek konserwowy
sos pomidorowy

1. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelnię wlać odrobinę oleju. Gdy patelnia się rozgrzeje przesmażyć cebulę, a na koniec dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć na średnim ogniu tak długo, aż większość soku z pieczarek wyparuje.


2. Na przygotowanym surowym spodzie do pizzy rozsmarować sos pomidorowy (sosem nie smarować brzegów pizzy!).

3. Następnie dodać przesmażone pieczarki z cebulą, salami, pokrojonego na plasterki ogórka.

4. Wszystko posypać startym żółtym serem.


5. Piec około 15 minut w 180C.

6. Podawać z sosem czosnkowym bądź keczupem.

P.S. Pamiętajcie, im mniej dodatków na spodzie do pizzy - tym danie będzie smaczniejsze, a ciasto mocniej wyrośnie!

Drukuj przepis