Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 marchewka
1 biała część pora
1/4 brokułu
sól, pieprz czarny
przyprawa do dań chińskich*
makaron wonton błyskawiczny
sos sojowy
olej do smażenia
1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy (marchewkę w słupki,
pora w talarki, a brokuł dzielimy na mniejsze części).
2. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze
kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem, a także przyprawą do dań chińskich.
3. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, chwilę poczekać, aż
uzyskamy odpowiednią temperaturę. Następnie dodajemy pierś z kurczaka. Smażymy
na złoty kolor. Przygotowane mięso umieścić do innego naczynia (np. do
miseczki), aby na tej samej patelni przesmażyć warzywa (polecam, aby najpierw
przesmażyć marchewkę, a gdy uzyska minimalnie bladszy kolor dodać pokrojonego
pora).
4. Wrzącą wodą zalać makaron (tak ,aby makaron był
całkowicie zakryty i pozostawić na co najmniej 5 minut) i brokuł (trzymać go
pod wrzącą wodą około 5 minut, aby był lekko miękki).
5. Na patelnię dodać odcedzony brokuł i kawałki piersi z
kurczaka. Chwilę przesmażyć. Na sam koniec można dodać odcedzony makaron. Całe
danie doprawić sosem sojowym.
P.S. Ja nie przesmażyłam makaronu, natomiast wymieszałam go
z odrobiną sosu sojowego, aby nie był mdły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz