wtorek, 14 stycznia 2014

Kurczak w warzywami podany na chińskim makaronie (wonton)



Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 marchewka
1 biała część pora
1/4 brokułu
sól, pieprz czarny
przyprawa do dań chińskich*
makaron wonton błyskawiczny
sos sojowy
olej do smażenia

1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy (marchewkę w słupki, pora w talarki, a brokuł dzielimy na mniejsze części).

2. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem, a także przyprawą do dań chińskich.

3. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, chwilę poczekać, aż uzyskamy odpowiednią temperaturę. Następnie dodajemy pierś z kurczaka. Smażymy na złoty kolor. Przygotowane mięso umieścić do innego naczynia (np. do miseczki), aby na tej samej patelni przesmażyć warzywa (polecam, aby najpierw przesmażyć marchewkę, a gdy uzyska minimalnie bladszy kolor dodać pokrojonego pora).


4. Wrzącą wodą zalać makaron (tak ,aby makaron był całkowicie zakryty i pozostawić na co najmniej 5 minut) i brokuł (trzymać go pod wrzącą wodą około 5 minut, aby był lekko miękki).

5. Na patelnię dodać odcedzony brokuł i kawałki piersi z kurczaka. Chwilę przesmażyć. Na sam koniec można dodać odcedzony makaron. Całe danie doprawić sosem sojowym.

* jeśli nie masz przyprawy do dań chińskich możesz ją zastąpić dodając: sos sojowy i odrobinę papryki słodkiej, imbir, chili i kurkumę (bądź curry).

P.S. Ja nie przesmażyłam makaronu, natomiast wymieszałam go z odrobiną sosu sojowego, aby nie był mdły.

Drukuj przepis