środa, 15 stycznia 2014

Jajka w sosie musztardowym


Jajka w sosie musztardowym to pomysł na szybki i tani obiad. Wystarczy przygotować sos musztardowy na bazie masła, mąki i musztardy oraz ugotować jajka. Takie danie najlepiej smakuje podane z młodymi ziemniakami. 


Składniki:
jajka (ilość wg własnego uznania)
1/4 kostka masła (50 g)
2-3 łyżki mąki
musztarda sarepska
zimne mleko lub przegotowana woda
szczypiorek do dekoracji
sól, pieprz


 Jajka ugotować na twardo (najlepiej do garnka wlać zimną wodę i od razu umieścić jajka; od momentu wrzenia wody gotować maksymalnie 4 minuty). Przygotować zasmażkę tj.: na patelni rozpuścić masło (50 g), następnie dodać mąkę i wszystko ze sobą wymieszać. Chwilę gotować, aby zasmażka lekko zgęstniała. W międzyczasie można dolewać zimnego mleka lub przegotowanej wody (dosłownie po kilka łyżek). Do przygotowanego sosu dodać musztardę. Przyprawić do smaku. Wymieszać. Ugotowane jajka obrać, podzielić na połówki. Połówki jajek ułożyć na talerzu, polać sosem musztardowym i posypać posiekanym szczypiorkiem. Najlepiej podawać z ziemniakami.


Drukuj przepis