Domowa masa marcepanowa
Marcepan kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Słodka masa z mielonych migdałów - jak dla mnie to niebo w gębie! Przygotowana masa jest tańsza, bardziej wyrazista i bez konserwantów - w przeciwieństwie do sklepowych marcepanów.
Składniki na 0,5 kg masy marcepanowej:
1 opakowanie migdałów tj. 200 g
wrzątek
cukier puder - 200 g
niecały kieliszek likieru amaretto lub różanego (ja użyłam likier o smaku płatków róży)
kilka kropel olejku migdałowego
1. Migdały wsypać do miski, zalać wrzącą wodą i pozostawić na co najmniej 10 minut.
2. Po tym czasie odcedzić migdały i pozbawić skórek (naprawdę po sparzeniu bardzo łatwo schodzą). Obrane migdały osuszyć.
4. Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem, likierem i olejkiem migdałowym. Za pomocą dłoni ugnieść masę migdałową.
5. Z przygotowanej masy uformować wałeczki, owinąć dosyć szczelnie w folię spożywczą (zawinąć folię w tzw. cukierek). Schłodzić całą noc w lodówce.
* Polecam użyć maszynki do mielenia bądź blendera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz