sobota, 18 stycznia 2014

Domowa masa marcepanowa


Domowa masa marcepanowa

Marcepan kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Słodka masa z mielonych migdałów - jak dla mnie to niebo w gębie! Przygotowana masa jest tańsza, bardziej wyrazista i bez konserwantów - w przeciwieństwie do sklepowych marcepanów.


Składniki na 0,5 kg masy marcepanowej:

1 opakowanie migdałów tj. 200 g
wrzątek
cukier puder - 200 g
niecały kieliszek likieru amaretto lub różanego (ja użyłam likier o smaku płatków róży)
kilka kropel olejku migdałowego


1. Migdały wsypać do miski, zalać wrzącą wodą i pozostawić na co najmniej 10 minut.

2. Po tym czasie odcedzić migdały i pozbawić skórek (naprawdę po sparzeniu bardzo łatwo schodzą). Obrane migdały osuszyć.


3. Zmielić* migdały na gładką masę (mielimy tak długo, aż masa migdałowa będzie lekko tłusta - zmieni delikatnie kolor).

4. Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem, likierem i olejkiem migdałowym. Za pomocą dłoni ugnieść masę migdałową.


5. Z przygotowanej masy uformować wałeczki, owinąć dosyć szczelnie w folię spożywczą (zawinąć folię w tzw. cukierek). Schłodzić całą noc w lodówce.


6. Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki.



* Polecam użyć maszynki do mielenia bądź blendera.

Drukuj przepis