Makaron muszelki z twarogiem i truskawkami
To danie kojarzy mi się z gorącym czerwcem - ponieważ w tym miesiącu są najlepsze truskawkami, a wysoka temperatura nie sprzyja, aby jeść syte dania mięsne. Jeżeli nie lubicie twarogu - pomińcie go bądź zastąpcie jogurtem naturalnym/serkiem homogenizowanym.
Składniki:
200 g makaronu muszelki
300-400 g truskawek
50 g twarogu
cukier lub miód
sól
1. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek.
2. Za pomocą blendera zmiksować połowę truskawek (dodając do nich trochę cukru bądź miodu), natomiast drugą część pokroić na mniejsze części i pozostawić do dekoracji.
3. W międzyczasie zagotować wodę ze szczyptą soli i ugotować makaron muszelki (najlepiej, aby był al dente).
4. Do masy truskawkowej dodać twaróg i wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą widelca.
5. Odcedzony makaron przełożyć na talerze. Polać masą truskawkowo-twarogową, a na samym wierzchu udekorować pokrojonymi truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz