Kiedyś przygotowałam dla Was domowe kulki bounty na bazie gorzkiej czekolady, śmietany i słodkiego mleka skondensowanego. Dzisiaj chciałabym zaprezentować wersję bez laktozy, czyli z użyciem mleczka kokosowego oraz oleju kokosowego i bez sztucznych składników. Poniższe batoniki są bardzo smaczne i najlepiej smakują podane prosto z lodówki :)
Składniki na 12 sztuk:
biała masa
2 opakowania wiórek kokosowych (200 g)
50 ml gęstego mleczka kokosowego
50 g oleju kokosowego
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
3 płaskie łyżki płynnego miodu
polewa
5 łyżeczek gorzkiego kakao
2 płaskie łyżki płynnego miodu
3 łyżki oleju kokosowego
Do miski wsypać wiórki kokosowe, dodać cukier waniliowy, mleczko kokosowe, roztopiony olej kokosowy i miód. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Masę wstawić do lodówki. Po mocny schłodzeniu z przygotowanej masy wyrobić podłużne batoniki. Jeśli według was masa kokosowa jest zbyt sypka, to dodajcie odrobinę gęstego mleczka kokosowego (+ masę ponownie wymieszajcie). Następnie przygotować polewę czekoladową - w kąpieli wodnej rozpuścić miód, olej kokosowy i kakao. Przygotowaną polewę lekko schłodzić, a na sam koniec oblać nią przygotowane kokosowe kulki. Całość wstawić do lodówki. Podawać po mocnym schłodzeniu. Batoniki najlepiej smakują podane prosto z lodówki (jeżeli będą stały w cieple, to polewa zacznie się rozpuszczać).
Przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz