poniedziałek, 27 marca 2017

Sernikobrownie z musem truskawkowym


Sernikobrownie z musem truskawkowym to pomysł na upieczenie trzech ciast w jednym wypieku. Ciasto jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, jednak smak Wam wszystko wynagrodzi, ponieważ czekolada, wanilia oraz truskawka idealnie się ze sobą komponują.


Składniki na tortownicę do średnicy 24 cm:

czekoladowy spód
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g)
3/4 kostki masła (150 g)
1/2 szklanki zwykłego cukru (110 g)
2/3 szklanki mąki pszennej (90 g)
2 jajka

biała masa
600 g zmielonego twarogu
1 budyń o smaku waniliowym bądź śmietankowym (64 g proszku)
1/2 szklanki zwykłego cukru (110 g)
1 jajko

różowa masa
300 g truskawek mrożonych
4 łyżki jogurtu greckiego (100 g)
1 galaretka, np. o smaku malinowym
1 szklanka wrzącej wody
1/4 szklanki zwykłego cukru (80 g)


Najpierw przygotować mus truskawkowy. Mrożone truskawki przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem i gotować, aż do rozmrożenia. W szklance wrzącej wody rozpuścić galaretkę. Gdy truskawki będą już miękkie to odlać sok i zmiksować je za pomocą blendera. Do zmiksowanych truskawek dodać rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę oraz jogurt grecki. Całość dokładnie wymieszać. Zostawić do stężenia. Następnie przygotować czekoladowy spód: masło pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić masło i dodać czekoladę. Garnek zdjąć z ognia i całość mieszać tak długo, aż czekolada połączy się z masłem. Odstawić. Jajka wbić do miski i zmiksować z cukrem. Gdy jajka lekko się napuszą to dodać do nich: masę czekoladową z rondelka i przesianą mąkę. Za pomocą szpatułki całość ze sobą wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto czekoladowe i piec około 15-17 minut w 165ºC. W międzyczasie przygotować masę serową: twaróg zmiksować z cukrem, proszkiem budyniowym i jajkiem. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Wylać masę serową. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut (aż do zastygnięcia masy serowej). Przygotowane ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na sam koniec wylać lekko tężejący mus truskawkowy. Wyrównać i wstawić na kilka godzin bądź całą noc do lodówki. Kroić po stężeniu ostatniej warstwy.   

Topienie masła oraz czekolady 
Przygotowywanie czekoladowego spodu
Od lewej: czekoladowy spód przed pieczeniem
Środek: rozsmarowywanie masy serowej na upieczonym spodzie
Po prawej: wylewanie musu truskawkowego





Przepis STĄD

Drukuj przepis