poniedziałek, 13 marca 2017

Chlebek bananowy


Jeżeli macie bardzo dojrzałe banany (z ciemną skórką) to będą one idealne do chlebka bananowego. Warto dodać, że chlebek bananowy to wypiek na pograniczu pieczywa, a ciasta. Lekko wilgotny w środku i z chrupiącą skórką. Szybki do przygotowania i bardzo smaczny. Uwaga: do przyrządzenia bananowego chlebka nie będziecie potrzebować miksera :)



Składniki na foremkę keksową o długości 25 cm:
2 dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki pszennej (220 g)
3 garście płatków migdałowych
2 łyżki cukru, np. ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 ml oleju
szczypta soli


Banany obrać ze skórki, pokroić w grube plasterki i delikatnie rozgnieść za pomocą widelca (maja być widoczne małe kawałki banana). Do bananów dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i cukier. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać 2 garście płatków migdałowych. Ponownie wymieszać. Powstanie bardzo gęste ciasto. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć ciasto. Na sam wierzch posypać pozostałe płatki migdałowe. Piec około 1 godzinę w 180°C (aż do zarumienienia ciasta). Upieczony chlebek przełożyć na kratkę i poczekać, aż ostygnie. 





Przepis STĄD

Drukuj przepis