piątek, 17 marca 2017

Chleb bez mąki (z płatkami owsianymi)


Jeżeli dbacie o linię i unikacie białej mąki to zachęcam do przygotowania domowego chleba, które w 100% składa się z płatków owsianych i ziaren :) Będziecie zachwyceni poniższym pieczywem, które ma chrupiącą skórkę, miękki i wilgotny środek, mocno syci, a także długo zachowuje świeżość (3-4 dni). Na sam koniec dodam, że chleba nie trzeba wyrabiać (wystarczy wszystko wymieszać łyżką), ani pozostawić do wyrośnięcia. 



Składniki na 1 foremkę keksową:
1 szklanka płatków gryczanych (125 g)
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (175 g)
1 szklanka nasion (np. sezam jasny/ciemny, pestki dyni, ziarna słonecznika)
500 g jogurtu naturalnego (ponad 1 duże opakowanie!)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka miodu
szczypta soli



Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski. Następnie wlać jogurt oraz miód. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą dokładnie wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przełożyć do foremki. Wyrównać. Piec około 70-75 minut w 165°C (chleb musi się zarumienić). Upieczone pieczywo przełożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.

Masa przed i po wymieszaniu
Chleb przed i po upieczeniu






Drukuj przepis