czwartek, 30 marca 2017

Krem cukiniowo-ziemniaczany


Jeżeli lubicie zupy-kremy to musicie przygotować poniższy krem z cukinii i ziemniaków. Aby dodać wyrazistości, do zupy dodałam cebulkę, czosnek oraz szczypiorek do dekoracji. Krem cukiniowo-ziemniaczany świetnie smakuje podany z drobnym makaronem, jak i grzankami.



Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
2 ziemniaki
1 cebula, np. czerwona
3 ząbki czosnku
3 szklanki wody*
4 łyżeczki domowej wegety*
odrobina oleju
sól, pieprz
kurkuma

*wodę i domową wegete można zastąpić wywarem warzywnym 



Cebulkę obrać, przekroić na pół i pokroić w półtalarki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cukinię umyć, obrać, odciąć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać cukinię i ziemniaki. Całość przyprawić (solą, pieprzem oraz odrobiną kurkumy) i zalać wodą wraz z dodatkiem domowej wegety. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy ziemniaki i cukinia będą miękkie to garnek zdjąć z ognia. Zupę ostudzić i zmiksować za pomocą blendera. Krem posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. 


Przygotowywanie zupy cukiniowo-ziemniaczanej
Zupa przed i po zmiksowaniu




Przepis STĄD

Drukuj przepis