czwartek, 4 września 2014

Kulki z masą kokosową oblane gorzką czekoladą (domowe bounty)


Po krótkiej przerwie wracam z przepisem na błyskawiczne kuleczki. W smaku przypominają batoniki bounty i uwierzcie mi są rewelacyjne! Wbrew pozorom do ich przygotowania potrzebujemy tylko 4 składników oraz ewentualnie 10 minut na wymieszanie masy, wylepienie kulek i oblanie ich gorzką czekoladą. Najlepiej smakują, gdy są schłodzone.



Składniki dla 2 osób:
100 g wiórek kokosowych
2-3 łyżki mleka skondensowanego słodkiego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietany 30%


Wiórki wsypać do miski. Stopniowo dodawać skondensowane mleko. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Jeżeli już po dodaniu 2 łyżek mleka - masa jest lepka, to nie dodawać kolejnej łyżki skondensowanego mleka. Natomiast, gdy masa jest zbyt sypka - dodać kolejną łyżkę mleka skondensowanego. W międzyczasie do garnka wlać wodę i postawić na nim aluminiową miskę. Gdy woda będzie wrzeć to do miski dodać rozdrobnioną czekoladę i 2 łyżki śmietany 30%. Masa czekoladowa musi być lekko rzadka i lśniąca. Z masy kokosowej formować małe kuleczki i od razu obtaczać w ciepłej czekoladzie. Przygotowane batoniki ułożyć na papierze do pieczenia i podawać dopiero wtedy, gdy czekolada stwardnieje.




Drukuj przepis