wtorek, 30 września 2014

Babka piaskowa



Dzisiaj zapraszam Was na pyszną, delikatną i lekko wilgotną babkę piaskową, która została udekorowana polewą cukrową i kolorowymi kuleczkami. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a sam smak jest rewelacyjny! Poniższa babka będzie idealnie pasować na wielkanocny stół. Warto dodać, że bardzo długo zachowuje swoją świeżość (nawet do 3-4 dni). 


Składniki:
ciasto
5 dużych jaj
1 szklanka zwykłego cukru
1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g oleju (niecała 1 szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
otarta skórka z połowy cytryny
lukier
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżeczki przegotowanej wody
posypka kolorowa


Na samym początku jajka umyć, wytrzeć i białka oddzielić od żółtek. Cytrynę sparzyć, a skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ja starłam tylko połowę cytryny). Żółtka przelać do miski i miksować, co jakiś czas dodając zwykły cukier. Miksować, aż uzyskamy jasny kolor, a składniki się ze sobą połączą. 


Następnie do zmiksowanych żółtek powoli dodawać olej, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i na sam koniec proszek do pieczenia. Powstanie dosyć zbita masa.

Same zmiksowane żółtka z cukrem
Masa po dodaniu mąki i oleju

W osobnym naczyniu ubić białka. Następnie dodać je do pozostałej masy. Wszystkie składniki ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera na niskich obrotach. Przygotowaną masę wylać do formy na babkę (można ją wcześniej posmarować masłem i delikatnie obsypać bułką tartą). 


Upieczoną babkę przełożyć na talerz. Ostudzić. W międzyczasie przygotować lukier - do cukru pudru dodać na samym początku 2 łyżeczki wody. Jeśli masa będzie zbyt gęsta to dolać kolejną łyżeczkę wody. Przygotowany lukier rozprowadzić na babce. Od razu udekorować słodkimi kuleczkami. Podawać, gdy lukier zgęstnieje. 



Drukuj przepis