poniedziałek, 8 września 2014

Zupa z czarnych łebków (podgrzybków brunatnych)


Aromatyczna, sycąca i delikatna zupa z czarnych łebków. Idealna dla osób, które uwielbiają wegetariańskie dania. Wbrew pozorom jest prosta i szybka w przygotowaniu. 



Składniki na 4 porcje:
co najmniej 500 g świeżych czarnych łebków 
1 średniej wielkości cebula
1 marchewka
1 pietruszka

kawałek pora i selera
zielona pietruszka do posypania
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki
sól, pieprz
przyprawa do grzybów
2 łyżki masła


Grzyby oczyścić i podciąć końcówki. Umyć, osuszyć i pokroić w dosyć grube plasterki,  Cebulę obrać i drobno posiekać. Warzywa umyć i obrać. Do garnka wlać wodę (2l), dodać włoszczyznę i przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć cebulę. Gdy będzie szklista to dodać pokrojone grzyby i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu. 


Podczas smażenia - grzyby przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do dań z grzybów. Gdy włoszczyzna będzie miękka to wyjąć ją z garnka, a do niego dodać przesmażone grzyby z cebulą. Gotować na małym ogniu. Po około 20-30 minutach zupę posmakować (ewentualnie doprawić) i "zagęścić", tzn. do kubka/miski wylać śmietanę w temperaturze pokojowej, dodać mąkę i odrobinę wywaru z zupy. Gdy masa będzie zbyt gęsta - to dodać wywar grzybowy. Przygotowaną masę powoli wlać do zupy i jeszcze kilka minut gotować.




Zupę z czarnych łebków podawać z makaronem i pokrojoną zieloną pietruszką. 


Drukuj przepis