poniedziałek, 15 września 2014

Krem czekoladowo-orzechowy


Pyszny, kremowy, orzechowy i mocno czekoladowy krem na kanapki. W smaku i w konsystencji przypomina nutellę. Jego przygotowanie jest banalnie proste.


Składniki na 1 słoik 250 ml:
100 g orzechów laskowych
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
¾ szklanki (pojemność szklanki 250 ml) mleka skondensowanego słodzonego
3 łyżeczki miodu


Orzechy laskowe obrać ze skórki, tzn. najlepiej wrzucić je na suchą patelnię. Włączyć gaz i podgrzać. Delikatnie potrząsać patelnię, aby orzechy równomiernie się spiekły. Podczas smażenia pojawi się charakterystyczny zapach pieczonych orzechów. Należy uważać, aby nie spalić skórek z orzechów (mogą być wtedy gorzkie!). 



Gorące orzechy obrać ze skórki. Najlepiej przełożyć je na czysty papierowy ręcznik, zawinąć i całość dosyć mocno przesuwać po blacie. Dzięki temu skórki same odejdą od orzechów. 


Do rondelka wlać mleko skondensowane, dodać połamaną czekoladę i miód. Całość wstawić na mały ogień i trzymać tak długo (cały czas mieszając), aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.


 Za pomocą blendera zmiksować orzechy. Najlepiej mielić tak długo, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Mój blender niestety nie dał rady, więc nie powstała gładka masa orzechowa, jednak w konsystencji mi to w ogóle nie przeszkadzało. 


Do ciepłej masy czekoladowej dodać zmielone orzechy. Całość ponownie zmiksować i od razu przełożyć do słoika. 


 Przygotowany krem czekoladowy przechowywać w chłodnym miejscu.


Pomysł na przepis: moje-wypieki.com

Drukuj przepis