Szybko, prosta i bardzo smaczna sałatka z tuńczykiem.
Idealna na drugie śniadanie lub kolację. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilka składników, tzn. tuńczyka, ryż i kukurydzę. Za pomocą majonezu (ewentualnie jogurtu naturalnego) wszystko ze sobą mieszamy i już po chwili możemy rozkoszować się smakiem sałatki ryżowo-tuńczykowej.
Składniki na 4 porcje:
1 woreczek ryżu (najlepiej parboiled)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
½ puszki kukurydzy
½ pęczka szczypiorku
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić.
Do miski dodać ugotowany ryż, tuńczyka (bez zalewy), kukurydzę, posiekany
szczypiorek i majonez. Przyprawić solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest zbyt
sypka można dodać trochę więcej majonezu (według uznania). Wszystko ze sobą
wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona.
Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!
OdpowiedzUsuń