czwartek, 11 września 2014

Sałatka ryżowa z tuńczykiem


Szybko, prosta i bardzo smaczna sałatka z tuńczykiem. Idealna na drugie śniadanie lub kolację. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilka składników, tzn. tuńczyka, ryż i kukurydzę. Za pomocą majonezu (ewentualnie jogurtu naturalnego) wszystko ze sobą mieszamy i już po chwili możemy rozkoszować się smakiem sałatki ryżowo-tuńczykowej. 


Składniki na 4 porcje:
1 woreczek ryżu (najlepiej parboiled)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
½ puszki kukurydzy
½ pęczka szczypiorku
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu


Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Do miski dodać ugotowany ryż, tuńczyka (bez zalewy), kukurydzę, posiekany szczypiorek i majonez. Przyprawić solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest zbyt sypka można dodać trochę więcej majonezu (według uznania). Wszystko ze sobą wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona. 

Drukuj przepis