środa, 17 września 2014

Chrupiąca sałatka (na słodko)


Poniższa sałatka jest idealna - chrupiąca, słodka i delikatna. Nadaje się na drugie śniadanie jak i kolację. Jeżeli dbacie o formę to pomińcie majonez. Przepis dodaje do akcji Popołudnie z Felixem.


Składniki:
pół pęczka selera naciowego
1 kiść czerwonego winogrona
kawałek arbuza (ja użyłam żółtego)
2 małe piersi z kurczaka
2 garście orzechów ziemnych Felix
1 łyżka miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego
ewentualnie 1 łyżka majonezu
sól, pieprz
suszony lubczyk


Mięso umyć. Do małego garnka wlać wodę - przyprawić solą, pieprzem i suszonym lubczykiem. Od razu włożyć piersi z kurczaka. Gotować na średnim ogniu, tak długo aż mięso zmieni kolor. Po ugotowaniu wyjąć z garnka i ostudzić. Należy uważać, ponieważ podczas gotowania może powstać piana. W międzyczasie seler naciowy umyć i pokroić w plasterki. Winogrono umyć i przeciąć na połówki. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Arbuza pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wrzucić selera, winogrono, piersi z kurczaka i arbuza. Za pomocą jogurtu, majonezu i miodu wszystkie składniki ze sobą połączyć. Posmakować i doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie wymieszać. Pod sam koniec drobno posiekać orzechy ziemne i wsypać do sałatki. Delikatnie połączyć składniki. Przygotowaną sałatkę schłodzić. 







Popołudnie z Felixem

Drukuj przepis