czwartek, 25 września 2014

Ciastka francuskie z gruszką i twarogiem


Ciastka francuskie z gruszką i twarogiem to pomysł na szybką przekąskę na słodko. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, dlatego też poniższy przepis polecam wszystkim osobom, które nie mają zbyt dużo czasu na pieczenia. 


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 gruszki
100 g twarogu
1 jajko
2 łyżki zwykłego cukru
cukier waniliowy
przyprawa do deserów*


Gruszki umyć, obrać, przekroić na 2 części, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na plasterki. Jajko roztrzepać. Twaróg umieścić w miseczce, dodać połowę roztrzepanego jajka, 2 łyżki cukru i odrobinę cukru waniliowego. Wszystko ze sobą połączyć. Piekarnik rozgrzać do 195ºC. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować. Pokroić na 8 części. Każdą z nich posmarować roztrzepanym jajkiem. Na sam środek umieścić twaróg i ułożyć po 3-4 plasterki gruszki. Boki ciasta skleić ze sobą, np. formułując kształt trójkąta lub prostokąta. Brzegi ciasta delikatnie podwinąć, formułując falbanki. Wierzch ciasta posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem. Na sam koniec posypać przyprawą do deserów. Piec około 23-30 minut, aż do uzyskania złotego koloru. 




*jeżeli nie macie takiej przyprawy - możecie w miseczce wymieszać odrobinę cynamonu wraz ze zmielony kardamonem i goździkami

Drukuj przepis