Dzisiaj zapraszam Was na sałatkę, która jest dosyć szybka w przygotowaniu, sycąca a zarazem wegetariańska. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie, jak i kolację. I uwierzcie mi - surowy kalafior jest naprawdę smaczny. Dzięki niemu sałatka jest chrupiąca, a zarazem delikatna w smaku.
Składniki:
1 mały kalafior
1 czerwona papryka
puszka kukurydzy
200 g sera żółtego (ja użyłam radamera)
świeży koperek
sól, pieprz
2 łyżki majonezu
Kalafiora pozbawić liści, odciąć głąb i za pomocą noża wyciąć małe różyczki. Im mniejsze - tym lepiej. Przygotowanego kalafiora wsypać na durszlak, umyć a na sam koniec przelać wrzącą wodą. Paprykę umyć, przeciąć na pół, pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce (na średnich oczkach). Do miski wsypać kalafiora, dodać kukurydzę z puszki (bez zalewy), paprykę i starty żółty ser. Przyprawić solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu wszystkie składniki ze sobą połączyć. Jeżeli sałatka jest zbyt sucha - dodać łyżkę majonezu. Pod sam koniec do sałatki dodać posiekany koperek. Ponownie wymieszać i ewentualnie doprawić. Przygotowaną sałatkę schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz