niedziela, 28 września 2014

Tarta z jabłkami i sosem śmietanowym


Ciasta z jabłkami to słodkości, które kojarzą mi się z jesiennym dniami. Uwielbiam jabłeczniki, szarlotki i wszelkie desery, które w swoim składzie zawierają jabłka. Poniższa tarta to kruche ciasto z bardzo dużą ilością jabłek, które są zalane w sosie jajeczno-śmietanowym. Naprawdę polecam przygotować poniższe ciasto, ponieważ smakuje rewelacyjnie - zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis dodaje do akcji Jabłko z cynamonem 2014.


Składniki:
spód
1 szklanka mąki pszennej + 2 czubate łyżki (łącznie musi być 180 g)
100 g zimnego masła
1 duże jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru

wierzch
4-5 jabłek
7 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 duże jajka
200 g śmietany kremówki (1 małe opakowanie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki pszennej
cynamon



Na samym początku przygotować spód do ciasta, tzn. na czysty blat wsypać mąkę, cukier puder, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić. Gdy składniki się ze sobą połączą to za pomocą dłoni szybko wylepić kruche ciasto. Następnie umieścić je do worka i wstawić na pół godziny do lodówki. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować kruche ciasto. Przełożyć je do formy na tartę i nakłuć widelcem. Piec 20 minut w 195ºC. W międzyczasie do miski wbić jajka, dodać śmietanę, wsypać cukier puder i całość ze sobą wymieszać. Na sam koniec dodać mąkę pszenną i jeszcze raz ze sobą wymieszać. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Gdy tarta uzyska lekko złoty kolor to wyjąć ją z piekarnika. Od razu ułożyć plasterki jabłek, obficie posypać cynamonem i całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Ponownie włożyć do piekarnika i piec 30 minut w 180ºC. Podawać, gdy tarta lekko przestygnie.









Pomysł na przepis: kotlet.tv

Jabłko z cynamonem 2014

Drukuj przepis