sobota, 13 września 2014

Drobiowe kąski w orzechowej panierce


Dzisiaj pomysł na drobiowe kąski w orzechowej panierce. Idealne na finger party, jak i drugie śniadanie do pracy. Przygotowane piersi z kurczaka można podawać na jeszcze inny sposób, tzn. pokroić w plasterki i ułożyć na kanapce z rukolą. Przepis dodaje do akcji Popołudnie z Felixem


Składniki:
3 dosyć duże piersi z kurczaka (lub 2 podwójne)
1 szklanka orzechów ziemnych Felix
1 szklanka maślanki
sól, pieprz
papryka słodka
papryka ostra
mąka pszenna 
olej do smażenia


Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Ja z 1 piersi kurczaka wycięłam 4 kawałki. Mięso przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą (przyprawić dosyć mocno). Całość zalać maślanką i wstawić na kilka godzin do lodówki. Orzechy zmielić, np. za pomocą blendera, aby otrzymać sypką masę. Do woreczka wsypać 1 szklankę mąki i zmielone orzechy. Do panierki dodać przyprawy i całość ze sobą połączyć. Na patelnię wlać olej i rozgrzać go. Każdy kawałek piersi z kurczaka delikatnie wytrząsnąć (tak, aby było mniej maślanki) i umieścić w worku z panierką. Piersi pokryć z obu stron orzechową panierką. Na rozgrzanej patelni przesmażyć kawałki mięsa z kurczaka. Najlepiej smażyć na średnim ogniu i tak długo, aż panierka uzyska złoty kolor. Przygotowane kąski z kurczaka ułożyć na papierze, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem. 






Popołudnie z Felixem

Drukuj przepis