poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Ketchup z cukinii


Jeżeli nie macie pomysłu na cukinię to zachęcam do przygotowania domowego ketchupu. Do jego przyrządzenia będziecie potrzebować tylko kilka składników: cukinii, cebuli, koncentratu pomidorowego, octu, cukru i przypraw. Poniższy ketchup będzie idealny na kanapki, zapiekanki lub jako sos do posmarowania spodu pizzy. Na sam koniec dodam, że ketchup jest pyszny w smaku :)


Składniki:
1,5 kg cukinii (waga po obraniu ze skórki i usunięciu miąższu)
0,5 kg obranej cebuli
2 słoiczki koncentratu pomidorowego (ok. 400 g)
1 szklanka zwykłego cukru
0,5 szklanki octu 10%
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka


Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać 2 łyżki soli. Wymieszać. Przygotowane warzywa odstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień, warzywa przesypać do dużego garnka. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa będą miękkie to dodać cukier i całość przyprawić pieprzem oraz ostrą papryką. Nadal gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa rozpadną się to dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Ewentualnie doprawić przyprawami. Na sam koniec wlać ocet. Gotować jeszcze kilka minut, cały czas mieszając (bez przykrycia). Gotowy ketchup ostudzić i zmiksować na gładką masę. Ponownie podgrzać (najlepiej garnek przykryć pokrywką, ponieważ ketchup mocno tryska) i przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Słoiczki od razu ustawiać do góry dnem i w takiej pozycji pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu. 

Gotowanie warzyw
Masa przed i po zmiksowaniu
I gotowe słoiczki :)



Pomysł na przepis STĄD


Drukuj przepis