Jeżeli nie macie pomysłu na cukinię to zachęcam do
przygotowania domowego ketchupu. Do jego przyrządzenia będziecie potrzebować
tylko kilka składników: cukinii, cebuli, koncentratu pomidorowego, octu, cukru
i przypraw. Poniższy ketchup będzie idealny na kanapki, zapiekanki lub jako sos
do posmarowania spodu pizzy. Na sam koniec dodam, że ketchup jest pyszny w
smaku :)
Składniki:
1,5 kg cukinii (waga po obraniu ze skórki i usunięciu
miąższu)
0,5 kg obranej cebuli
2 słoiczki koncentratu pomidorowego (ok. 400 g)
1 szklanka zwykłego cukru
0,5 szklanki octu 10%
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać 2
łyżki soli. Wymieszać. Przygotowane warzywa odstawić na całą noc do lodówki. Na
drugi dzień, warzywa przesypać do dużego garnka. Gotować pod przykryciem na
średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa będą miękkie to dodać
cukier i całość przyprawić pieprzem oraz ostrą papryką. Nadal gotować pod
przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa rozpadną się to dodać
koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Ewentualnie doprawić przyprawami. Na sam
koniec wlać ocet. Gotować jeszcze kilka minut, cały czas mieszając (bez przykrycia). Gotowy ketchup
ostudzić i zmiksować na gładką masę. Ponownie podgrzać (najlepiej garnek
przykryć pokrywką, ponieważ ketchup mocno tryska) i przelać do wyparzonych
słoiczków, zakręcić. Słoiczki od razu ustawiać do góry dnem i w takiej pozycji pozostawić do
ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Gotowanie warzyw |
Masa przed i po zmiksowaniu |
I gotowe słoiczki :) |
Pomysł na przepis STĄD
Robiłam, pyszny, można używać jako sosu do makaronu ,wcześniej podsmażam fileta kurczaka
OdpowiedzUsuń