poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Sernik puszysty (lekki jak chmurka)


Poniższy sernik rozpływa się w ustach - jest lekki, puszysty i delikatny w smaku. Nie kruszy się, ani nie pęka podczas pieczenia. Sernik należy piec w kąpieli wodnej, dzięki której ciasto będzie miało delikatną, piankową konsystencję. Pamiętajcie o tym, że produkty z lodówki powinny mieć temperaturę pokojową (oprócz śmietany). Sernik puszysty idealnie sprawdzi się na święta jak i na rodzinne spotkania :)



Składniki na blachę o wymiarach 20 cm x 30/35 cm:
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
1,5 szklanki drobnego cukru (300 g)
1 opakowanie śmietany 30% (200 ml)
1 opakowanie budyniu waniliowego (47 g)
1 opakowanie cukru wanilinowego (15 g)
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1/2 kostki masła (100 g)
6 dużych jajek
szczypta soli

spód
 herbatniki pełnoziarniste

do dekoracji
cukier puder


Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie ułożyć herbatniki. Ciasteczka powinny przykryć całe dno formy. Ewentualnie herbatniki należy pokroić na mniejsze części, aby wypełnić "luki". Masło rozpuścić, ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę. Żółtka utrzeć z drobnym cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Do żółtek dodawać partiami twaróg, rozpuszczone masło, mąkę oraz budyń (proszek). Cały czas miksować. Gdy składniki połączą się ze sobą to na sam koniec dodać pianę z białek i ubitą śmietanę. Uwaga: składniki należy DELIKATNIE połączyć ze sobą (za pomocą szpatułki). Przygotowaną masę wylać na herbatniki. Wyrównać. Sernik piec w kąpieli wodnej*, aż do zarumienienia wierzchu ciasta**. Upieczony sernik studzić w piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

*kąpiel wodna polega na tym, że formę z surowym ciastem należy umieścić w większej formie do pieczenia. Następnie większą formę należy zalać wrzącą wodą, do połowy wysokości formy z surowym ciastem. Podczas pieczenia woda będzie parować i nie trzeba jej dolewać! 

**sernik należy piec w temperaturze 165ºC, aż do zarumienienia wierzchu ciasta (mi to zajęło 105 minut - piekarnik gazowy). W oryginalnym przepisie sernik był pieczony w 170ºC przez 70 minut, jednak w moim przypadku musiałam wydłużyć czas pieczenia ze względu na użyty twaróg (lekko rzadki). Uprzedzając pytania - sernik się nie przypalił :)









Przepis STĄD

Drukuj przepis