Ciasto JAMAJKA to połączenie ciemnego biszkoptu z galaretką i bananami przełożonymi kremem śmietanowym na bazie kremówki i serka mascarpone. Ciasto łatwe do przygotowania. Świetnie się kroi i ładnie prezentuje.
Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30/35 cm:
biszkopt
5 dużych jajek
1/3 szklanki cukru pudru (60 g)
4/5 szklanki mąki pszennej (100 g)
1 budyń czekoladowy (sam proszek, 47 g)
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ dżem malinowy do przełożenia
warstwa galaretkowa
3 galaretki o smaku cytrynowym
3 szklanki wrzącej wody (750 ml)
5 bananów
sok z cytryny
krem śmietanowy
500 g śmietany 30%
150 g mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru (60 g)
do dekoracji
kilka kostek mlecznej czekolady
Na samym początku galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej
wody. Zostawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera,
białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier puder. Cały
czas miksować na najwyższych obrotach miksera. Powinna utworzyć się gęsta i
sztywna piana. Następnie dodawać po jednym żółtku. Miksować na mniejszych
obrotach miksera. Na sam koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i
proszek budyniowy. Całość delikatnie ze sobą połączyć. Formę do pieczenia
wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w 180ºC przez około 30 minut. Upieczone
ciasto ostudzić. Następnie przekroić na pół, aby uzyskać dwie części. Jedną część
posmarować dżemem, następnie dodać pokrojone (wzdłuż) banany. Owoce skropić
sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć to
wylać ją na banany. Najlepiej najpierw wylać tylko część galaretki tak, aby
przykryła spód ciasta, a gdy stężeje -
wylać pozostałą część. Galaretka musi przykryć banany. Ciasto wstawić do
lodówki do stężenia galaretki. Na sam koniec przygotować krem: śmietanę ubić na
sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać serek mascarpone oraz cukier
puder. Na galaretkę przełożyć ¾ kremu śmietanowego. Przykryć drugim biszkoptem.
Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem i posypać czekoladą (startą na średnich
oczkach). Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej kroić na drugi dzień (musi mocno się schłodzić).
Rozpuszczanie galaretki |
Przygotowywanie biszkoptu |
Biszkopt przeciąć na pół, posmarować dżemem, ułożyć połówki bananów, które należy skropić sokiem z cytryny |
Następnie 3/4 kremu, ponownie biszkopt, reszta kremu i starta czekolada |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz