wtorek, 16 sierpnia 2016

Ciasto Jamajka


Ciasto JAMAJKA to połączenie ciemnego biszkoptu z galaretką i bananami przełożonymi kremem śmietanowym na bazie kremówki i serka mascarpone. Ciasto łatwe do przygotowania. Świetnie się kroi i ładnie prezentuje. 



Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30/35 cm:

biszkopt
5 dużych jajek
1/3 szklanki cukru pudru (60 g)
4/5 szklanki mąki pszennej (100 g) 
1 budyń czekoladowy (sam proszek, 47 g)
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ dżem malinowy do przełożenia

warstwa galaretkowa
3 galaretki o smaku cytrynowym
3 szklanki wrzącej wody (750 ml)
5 bananów
sok z cytryny

krem śmietanowy
500 g śmietany 30% 
150 g mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru (60 g)

do dekoracji
kilka kostek mlecznej czekolady


Na samym początku galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Zostawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera, białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier puder. Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera. Powinna utworzyć się gęsta i sztywna piana. Następnie dodawać po jednym żółtku. Miksować na mniejszych obrotach miksera. Na sam koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i proszek budyniowy. Całość delikatnie ze sobą połączyć. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w 180ºC przez około 30 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Następnie przekroić na pół, aby uzyskać dwie części. Jedną część posmarować dżemem, następnie dodać pokrojone (wzdłuż) banany. Owoce skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć to wylać ją na banany. Najlepiej najpierw wylać tylko część galaretki tak, aby przykryła spód ciasta, a gdy stężeje - wylać pozostałą część. Galaretka musi przykryć banany. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia galaretki. Na sam koniec przygotować krem: śmietanę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać serek mascarpone oraz cukier puder. Na galaretkę przełożyć ¾ kremu śmietanowego. Przykryć drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem i posypać czekoladą (startą na średnich oczkach). Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej kroić na drugi dzień (musi mocno się schłodzić). 

Rozpuszczanie galaretki
Przygotowywanie biszkoptu
Biszkopt przeciąć na pół, posmarować dżemem, ułożyć połówki bananów, które należy skropić sokiem z cytryny
Następnie 3/4 kremu, ponownie biszkopt, reszta kremu i starta czekolada 




Pomysł na przepis STĄD