środa, 3 sierpnia 2016

Placuszki z cukinii


Placuszki z cukinii to naprawdę smaczna i prosta do przygotowania przekąska na słono. Placki są lekko czosnkowe i delikatnie zielone :) Idealne do smażenia. Takie placuszki możecie podać, np. ze śmietaną, sosem czosnkowym lub bez żadnego dodatku. Szczerze polecam!


Składniki:
1 młoda cukinia (waga po odcięciu końcówek ok. 300 g)
8-10 płaskich łyżek mąki pszennej
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki śmietany 18%
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia



Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na kilkanaście minut. Startą cukinię mocno odcisnąć z soku. Następnie wbić jajka, wsypać mąkę (najpierw kilka łyżek!), dodać śmietanę, pokrojoną na drobną kostkę cebulę, starty na średnich oczkach czosnek i posiekany koperek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Jeżeli jest zbyt rzadkie - dosypać więcej mąki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na średnim ogniu (placuszki powinny się zarumienić). Usmażone placki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 







Drukuj przepis