wtorek, 23 sierpnia 2016

Zapiekanka z cukinią i serem feta


Jeżeli macie ochotę na lekki i wegetariański obiad to zachęcam do przygotowania warzywnej tarty wraz z dodatkiem cukinii, pora, cebuli oraz sera feta. Szybko, prosto i smacznie :) 




Składniki na formę o średnicy 26 cm:

2 młode cukinie (wagowo ok. 0,8 kg)
1 biała część pora
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 jajka (duże)
200 g sera feta
3 łyżki mleka
ewentualnie 1-2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki posiekanego koperku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz


Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na co najmniej pół godziny. W międzyczasie cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelnię wylać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę oraz czosnek. Na sam koniec dodać pokrojonego w półtalarki pora. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu do miękkości warzyw. Z cukinii odcisnąć sok. Do miski przesypać cukinię oraz podsmażone warzywa. Jajka wbić do miseczki, wlać mleko i roztrzepać. Ser feta pokroić w kostkę. Do miski z warzywami wlać jajka, wsypać koperek i dodać ser feta. Całość doprawić pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Jeżeli masa wydaje się Wam zbyt rzadka to dodajcie 1-2 łyżki mąki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać ze sobą. Formę do pieczenia posmarować masłem, wylać masę. Piec około 60-70 minut w 180ºC (aż do zarumienienia tarty). Podawać na ciepło, np. z sosem pomidorowym.


Ścieranie cukinii
Mieszanie wszystkich składników
Tarta przed i po upieczeniu




Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis