niedziela, 28 sierpnia 2016

Kurczak z cukinią na szybko


Jeżeli jesteście zapracowani, a macie ochotę na domowy obiad to zachęcam do przygotowania udek z kurczaka smażonych z młodą cukinią. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Danie podałam z ugotowanym ryżem basmati, który świetnie tutaj pasuje.


Składniki na 3-4 porcje:
około 0,5 wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry i kości)
 1-2 młode cukinie (mniejszych rozmiarów)
sól, pieprz
papryka ostra
kurkuma
olej do smażenia


Mięso (można już dzień wcześniej) umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Polać 1 łyżką oleju i wymieszać. Cukinię umyć, przekroić na pół (jeśli ma pestki to wydrążyć), a następnie na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać mięso. Przesmażyć z każdej strony. Gdy mięso będzie już podsmażone to dodać cukinię. Całość posypać kurkumą oraz posolić i popieprzyć. Smażyć tak długo, aż cukinia zmięknie (nie może się rozpadać!). Przygotowane danie podawać z ugotowanym ryżem. 





Drukuj przepis