Malinianki to nic innego jak słodkie bułki nadziane
malinami. Miękkie, puszyste i bardzo smaczne. Przed podaniem malinianki należy obficie posypać cukrem pudrem. Bułki z malinami
najlepiej smakują podane na ciepło… prosto z piekarnika :)
Składniki na 10 sztuk:
bułki
2,5 szklanki mąki pszennej (350 g)
2/3 szklanki mleka (160 g)
4 płaskie łyżki zwykłego cukru
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
1 łyżka masła (20 g)
szczypta soli
nadzienie
250 g malin
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
cukier do malin
cukier puder do dekoracji
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek
W rondelku rozpuścić masło i wlać mleko. Lekko podgrzać. Do
miski wsypać mąkę oraz suszone drożdże. Całość dokładnie wymieszać. Następnie wsypać
cukier, cukier wanilinowy, wbić jajko i wlać letnie mleko wraz z roztopionym
masłem. Całość ze sobą wymieszać. Musi powstać gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto drożdżowe może delikatnie się lepić, ale nie dosypujcie zbyt dużej
ilości mąki, ponieważ po upieczeniu – bułki będą twarde. Wyrobione ciasto
przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia. W
międzyczasie maliny umyć i osuszyć. Wymieszać z mąka ziemniaczaną. Gdy ciasto
podwoi swoją objętość (po około 1 godzinie) to przełożyć je na blat. Przekroić
na pół i następnie każdą połówkę na 5 części. Uformować okrągłe bułeczki, które
należy spłaszczyć. Na każdy kawałek ciasta nałożyć kilka malin + wsypać pół
łyżeczki zwykłego cukru. Za pomocą dłoni zlepić ciasto, formując saszetkę.
Uwaga: nie należy zbyt mocno rozciągać ciasta! Uformowane bułki przełożyć na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Każdą bułkę delikatnie spłaszczyć. Ponownie przykryć
ręcznikiem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w 180ºC przez około 15-18 minut (do zarumienienia). Upieczone malinianki
ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Bułki przed i po drugim wyrośnięciu |
Przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz