środa, 24 sierpnia 2016

Malinianki - słodkie bułki z malinami

  

Malinianki to nic innego jak słodkie bułki nadziane malinami. Miękkie, puszyste i bardzo smaczne. Przed podaniem malinianki należy obficie posypać cukrem pudrem. Bułki z malinami najlepiej smakują podane na ciepło… prosto z piekarnika :)


Składniki na 10 sztuk:

bułki
2,5 szklanki mąki pszennej (350 g)
2/3 szklanki mleka (160 g)
4 płaskie łyżki zwykłego cukru
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
1 łyżka masła (20 g)
szczypta soli

nadzienie
250 g malin
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
cukier do malin

cukier puder do dekoracji
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek



W rondelku rozpuścić masło i wlać mleko. Lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę oraz suszone drożdże. Całość dokładnie wymieszać. Następnie wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajko i wlać letnie mleko wraz z roztopionym masłem. Całość ze sobą wymieszać. Musi powstać gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto drożdżowe może delikatnie się lepić, ale nie dosypujcie zbyt dużej ilości mąki, ponieważ po upieczeniu – bułki będą twarde. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie maliny umyć i osuszyć. Wymieszać z mąka ziemniaczaną. Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 1 godzinie) to przełożyć je na blat. Przekroić na pół i następnie każdą połówkę na 5 części. Uformować okrągłe bułeczki, które należy spłaszczyć. Na każdy kawałek ciasta nałożyć kilka malin + wsypać pół łyżeczki zwykłego cukru. Za pomocą dłoni zlepić ciasto, formując saszetkę. Uwaga: nie należy zbyt mocno rozciągać ciasta!  Uformowane bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułkę delikatnie spłaszczyć. Ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180ºC przez około 15-18 minut (do zarumienienia). Upieczone malinianki ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Bułki przed i po drugim wyrośnięciu






Przepis STĄD

Drukuj przepis