czwartek, 25 sierpnia 2016

Cukinia i pomidory faszerowane mięsem mielonym


Cukinia i pomidory faszerowane mięsem mielonym to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Wystarczy wydrążyć warzywa, mięso podsmażyć, a na sam koniec zapiec cukinię i pomidora wraz z dodatkiem mielonego farszu. Takie danie świetnie smakuje podane z sosem pomidorowym i świeżą bazylią. 



Składniki na 4 porcje:
2 młode cukinie
2 duże pomidory, np. malinowe
około 0,4-0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki
1 cebula
suszona bazylia
sól, pieprz
odrobina oleju

ulubiony starty, żółty ser 


Na samym początku cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę. Smażyć, aż do momentu, gdy cebula się zeszkli. Następnie dodać mięso mielone. Całość przyprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Smażyć tak długo, aż mięso zmieni kolor. W międzyczasie pomidory i cukinię umyć. Z pomidora odciąć kapelusz i delikatnie wydrążyć środek. Miąższ z pomidora dodać do mięsa mielonego. Cukinię przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć środek. Usmażone mięso przełożyć do wydrążonych warzyw. Piec około 30 minut w 180ºC. Pod koniec pieczenia całość posypać startym serem.







Drukuj przepis