piątek, 26 sierpnia 2016

Murzynek - proste i łatwe ciasto


Murzynek to łatwe i proste do przygotowania ciasto. Powinno udać się każdemu :) Należy tylko pamiętać o tym, aby masy z rondelka nie przegrzać, a także białka ubić na sztywną pianę. Już kiedyś pokazałam Wam przepis na murzynka z wiśniami, a dzisiaj zachęcam do przygotowania jego standardowej wersji. Na sam koniec dodam, że murzynek długo zachowuje świeżość :)




Składniki na keksówkę o wymiarach 20 x 30 cm*:

1 kostka margaryny (250 g)
1,5 szklanki zwykłego cukru (330 g)
5-6 łyżeczek gorzkiego kakao
4 łyżki mleka
3 duże jajka
1,5 szklanki mąki pszennej (210 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego

wiórki kokosowe do dekoracji

*użyłam trochę mniejszej keksówki, dlatego część ciasta przelałam do silikonowych babeczek 


Margarynę rozpuścić w rondelku. Następnie wsypać zwykły cukier i wlać mleko. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Cukier musi rozpuścić się w margarynie. Na sam koniec rondelek zdjąć z ognia, wsypać gorzkie kakao, całość wymieszać i ostudzić. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku. Następnie powoli wsypać cukier wanilinowy, mąkę naprzemiennie z ostudzoną masą czekoladową (uwaga: 1/5 masy należy odlać i pozostawić do dekoracji murzynka!). Całość wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Ciasto piec do suchego patyczka około 40 minut**. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lekko podgrzaną masą z rondelka i wiórkami kokosowymi. Kroić dopiero po zastygnięciu polewy.

** jeżeli będziecie chcieli przygotować same muffinki to czas pieczenia będzie o wiele krótszy (maksymalnie 20 minut)

Przygotowanie masy czekoladowej
Murzynek oraz muffinki przed i po upieczeniu
Murzynkowe muffinki



Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis