Słonecznikowiec to ciasto biszkoptowe przełożone masą
budyniową, polane mlekiem skondensowanym (lub masą krówkową) i udekorowane prażonym
słonecznikiem. Ciasto łatwe i w miarę szybkie do przygotowania. Rewelacyjne w
smaku :) Polecam! P.S. Jeżeli użyjecie mleka skondensowanego to do pokrojenia ciasta będziecie potrzebować bardzo ostrego noża, ponieważ wierzch słonecznikowca będzie dosyć twardy.
Składniki na blachę o wymiarach 20 x 40 cm:
biszkopt
5 dużych jajek
3/4 szklanki drobnego cukru (140 g)
3/4 szklanki mąki pszennej (100 g)
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (120 g)
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (120 g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masa budyniowa
1 budyń waniliowy (47 g)
2 szklanki zimnego mleka (500 ml)
1/2 kostki miękkiego masła (100 g)
prażony słonecznik
1 opakowanie ziaren słonecznika (200 g)
4 płaskie łyżki zwykłego cukru
1/4 kostki masła (50 g)
200 g mleka skondensowanego słodzonego o smaku krówkowym lub masa krówkowa
Na samym początku przygotować budyń. Mleko wlać do rondelka. Połowę szklanki zimnego mleka odlać i rozrobić w nim proszek budyniowy oraz cukier (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowany budyń ostudzić i schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Gdy białka będą sztywne to powoli dodawać drobny cukier. Cały czas mieszać na najwyższych obrotach miksera. Gdy cukier rozpuści się to stopniowo dodawać po jednym żółtku i przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w 180ºC (aż do zarumienienia ciasta). Upieczony biszkopt ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż na dwie części. Spód ciasta nasączyć rozrobionym sokiem cytrynowym. Do zimnego budyniu dodawać po łyżce miękkiego masła. Cały czas mieszać, na najwyższych obrotach miksera. Gdy budyń połączy się z masłem to przygotowaną masę budyniową przełożyć na lekko nasączony spód ciasta. Następnie przykryć drugą częścią ciasta. Na suchą patelnię wysypać ziarna słonecznika. Prażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy słonecznik lekko się zarumieni to dodać masło. Całość wymieszać. Gdy masło się rozpuści, wsypać cukier i cały czas mieszać. Chwilę smażyć. Na sam koniec wlać 150 g mleka skondensowanego*. Wierzch ciasta polać pozostałym mlekiem i od razu rozsmarować warstwą słonecznikową. Należy robić to szybko, bo masa błyskawicznie zastyga. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki. Podawać po mocnym schłodzeniu.
*Uwaga: mleko skondensowane możecie zamienić na masę krówkową. Nie ma potrzeby podsmażania go z ziarnami słonecznika. Wystarczy ciepłą masę krówkową rozsmarować na wierzchu ciasta i całość posypać podprażonymi oraz karmelizowanymi ziarna słonecznika.
Przygotowywanie biszkoptu |
Biszkopt przed i po upieczeniu |
Prażenie ziaren słonecznika |
Ucieranie budyniu z miękkim masłem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz