wtorek, 2 sierpnia 2016

Brzoskwinie zapiekane z ciasteczkowym nadzieniem


Pomysł na szybką i słodką przekąskę - świeże brzoskwinie zapiekane z ciasteczkowym nadzieniem. Prosto i bardzo smacznie :) Takie brzoskwinie najlepiej smakują podane z lodami lub bitą śmietaną. 



Składniki na porcje dla 4 osób (po 2 połówki):
4 świeże brzoskwinie
50 g ciasteczek herbatnikowych, np. holenderskich
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżka zwykłego cukru
1 łyżka wiórek kokosowych
1 łyżka miękkiego masła (25 g)
1 jajko

do podania
lody lub bita śmietana



Brzoskwinie umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Za pomocą blendera zmielić ciasteczka herbatnikowe. Następnie do zmielonych ciasteczek dodać masło, wbić jajko i wsypać mąkę, cukier oraz wiórki kokosowe. Ponownie całość ze sobą zmiksować. Przygotowaną masą nadziać połówki brzoskwiń. Owoce wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec około 25 minut (do lekkiego zarumienienia nadzienia). Podawać na ciepło z lodami bądź bitą śmietaną. 


Brzoskwinie przed pieczeniem



Drukuj przepis