niedziela, 31 lipca 2016

Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką


Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką to pomysł na szybką, prostą i bardzo zdrową przekąskę na słodko. Do tego przepisu możecie wykorzystać różne owoce, np. jagody, maliny, truskawki, brzoskwinie czy wiśnie. Warto pomieszać owoce, aby danie było lekko słodko-kwaśne.  



Składniki:
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
0,5 szklanki płatków jaglanych błyskawicznych*
0,5 szklanki wiórków kokosowych
200 g borówek
200 g truskawek
3 brzoskwinie
4 łyżki płynnego miodu
50 g roztopionego masła

*płatki jaglane możecie zastąpić płatkami owsianymi


Duże truskawki przekroić na pół. Brzoskwinie pozbawić pestki i pokroić w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać owoce. Wymieszać. Polać 2 łyżkami miodu. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą płatki owsiane, jaglane, wiórki kokosowe, 2 łyżki miodu i roztopione masło. Przygotowaną kruszonkę przełożyć na wierzch owoców. Całość zapiekać około 25-30 minut w 195ºC (tj. do zarumienienia płatków). 




Drukuj przepis