poniedziałek, 18 lipca 2016

Udka z kabanosami w słodkim sosie


Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na duszone udka w słodkim sosie wraz z dodatkiem boczku. Dzisiaj zachęcam do przygotowania wyluzowanych udek z kurczaka wraz z dodatkiem kabanosów. Mięso przyrządzone w poniższy sposób będzie soczyste, miękkie i lekko słodkie. Udka świetnie smakują podane z młodymi ziemniakami. 


Składniki na 4 porcje:
około 0,7-0,8 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez kości i skóry)
300 ml wywaru warzywnego
60 g kabanosów
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
sól, pieprz
ostra papryka
tymianek
masło do smażenia



Mięso umyć, osuszyć. Wyluzowane udka przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło. Dodać kabanosy. Całość chwilę smażyć. Następnie dodać udka z kurczaka, przeciśnięty czosnek i mięso przesmażyć z obu stron. Na sam koniec wlać wywar warzywny, dodać miód i listki laurowe. Całość przyprawić odrobiną ostrej papryki oraz tymiankiem. Dusić pod przykryciem około 30 minut (pokrywka powinna być delikatnie odkryta). Mięso musi być miękkie, a sos powinien wyraźnie się zredukować. 




Drukuj przepis