Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania puszystych, słodkich i mocno nadzianych jagodzianek. Uwierzcie mi na słowo - poniższe bułki są pyszne! Wiem, że przygotowanie drożdżowego ciasta jest nieco czasochłonne, jednak smak jagodzianek wszystko wynagrodzi. Polecam poniższy przepis :)
Składniki na 16 jagodzianek:
słodkie bułki
2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (340 g)
1 szklanka mąki tortowej (160 g)
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1/2 szklanki zwykłego cukru (115 g)
3 łyżeczki cukru wanilinowego
80 g masła, np. klarowanego
1 szklanka mleka
2 małe jajka
szczypta soli
nadzienie
300 g jagód
3 łyżki zwykłego cukru
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
do dekoracji
cukier puder
Na samym początku zabrać się za przygotowanie drożdżowego ciasta. W małym rondelku rozpuścić masło, a następnie wlać do tego mleko. Całość lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę i suszone drożdże, które należy wymieszać ze sobą. Następnie wsypać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Wlać letnie mleko wraz z masłem i wbić jajka. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ewentualnie podsypać odrobiną mąki. Wyrobione ciasto może delikatnie kleić się do rąk. Przygotowane ciasto przełożyć do miski i przykryć czystym ręcznikiem. Odstawić do podwojenia masy.
Ciasto przed i po pierwszym wyrośnięciu |
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz