środa, 6 lipca 2016

Jagodzianki - najlepsze słodkie bułki!


Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania puszystych, słodkich i mocno nadzianych jagodzianek. Uwierzcie mi na słowo - poniższe bułki są pyszne! Wiem, że przygotowanie drożdżowego ciasta jest nieco czasochłonne, jednak smak jagodzianek wszystko wynagrodzi. Polecam poniższy przepis :)


Składniki na 16 jagodzianek:

słodkie bułki
2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (340 g)
1 szklanka mąki tortowej (160 g)
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1/2 szklanki zwykłego cukru (115 g)
3 łyżeczki cukru wanilinowego
80 g masła, np. klarowanego
1 szklanka mleka
2 małe jajka
szczypta soli

nadzienie 
300 g jagód
3 łyżki zwykłego cukru
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

do dekoracji
cukier puder


Na samym początku zabrać się za przygotowanie drożdżowego ciasta. W małym rondelku rozpuścić masło, a następnie wlać do tego mleko. Całość lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę i suszone drożdże, które należy wymieszać ze sobą. Następnie wsypać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Wlać letnie mleko wraz z masłem i wbić jajka. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ewentualnie podsypać odrobiną mąki. Wyrobione ciasto może delikatnie kleić się do rąk. Przygotowane ciasto przełożyć do miski i przykryć czystym ręcznikiem. Odstawić do podwojenia masy. 

Ciasto przed i po pierwszym wyrośnięciu
Gdy ciasto wyrośnie, to przygotować nadzienie. Umyte, osuszone jagody wymieszać z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Każdą z nich podzielić na 8 kawałków. Uformować okrągłe bułeczki, które należy spłaszczyć. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżkę jagód. Za pomocą dłoni zlepić ciasto. Uwaga: nie należy zbyt mocno rozciągać ciasta! W przeciwnym razie, farsz jagodowy może "wypaść". Uformowane bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułkę delikatnie spłaszczyć. Ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić na 30-40 minut. Po tym czasie jagodzianki posmarować mlekiem. Piec w 200ºC przez około 20-25 minut (do zarumienienia). Upieczone jagodzianki ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 




Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis